måndag 25 oktober 2010

2010-10-16

40 cm glädje

Det var ett tag sedan sist och jag skulle tvätta gillen osv. det jag har uppenbarligen inte hunnit med. Körde en grill med något som börjar bli min favorit i alla fall detta året - Fläskytterfilé i ett fint stycke ämnat till fyra hungriga personer.
 Marineringen kan jag redan på förhand avslöja, blev super. 1 del olivolja, 1 del matolja, 1/2 del äppelcidervinäger, salt, svartpeppar och en örtmix bestående av de gamla vanliga gröna örterna. Fick ligga i två timmar i påse i kylen och bekanta sig inför deras heta framförande.

 Ovan ses stocken värma till sig på indiekt värme under lock. Till höger, tomater med parmesan och (!) fetaost. Verkar som att mina kulinariska medbrottslingar hade var antingen väldigt hagalna eller tittat i vinglaset för ofta.

 Färdig, uppskuren och serverad... något som i andra sammanhang skulle låtit helt fel gör sig alldeles utmärkt här. Köttet var mjukt och saftigt. Termometern visade 72°C innan jag plockade bort stocken från gallret. Den fick sig dock en kort omgång på direkt värme för att få till en finare grillad yta.

 Gästerna/hjälpkockarna bemödade sig även att baka ett bröd med soltorkade tomater och fetaost (igen). Egentligen så gjorde de, som vanligt när det gäller grillar, allt annat än köttet. Bra fördelning av arbetsuppgifter tycker jag.

 Vidare, lika mycket som middagsgästerna tycker att man skall ha en sallad bredvid platsar en snaps vid sidan om tallriken. Fläskytterfilén blev extremt lyckad. Tror  att det var mycket äppelcidervinägrens förtjänst. Enligt amerikanerna skall denna vätska bidra till att bryta ner väv i köttet och på så sätt göra det mörare medan den tränger in. Den ger även en fräsch smak som kompletteras med resterade kryddor och tillbehör.
Jättegott och jag rekommendera att ni testar en marinad med åppelcidervinäger i.

Skall hitta tid att tvätta grillen i helgen, den bär på flera grillars sot och rester m.m som måste bort. Självfallet uppdaterar jag bloggen med inlägg från eventet, som tog en bra långt tid sist.

Utöver det så har jag ju som plan att grilla åtminstone en gång per månad. Skall försöka hålla detta. Kanske det t.o.m blir en low and slow Julskinka i december. Eller något explosivt till nyår...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar